Welkom bij YouTulip

Dahlia's

 

Het geheim van een weelderige tuin zijn de krachtige en kleurrijke planten en dat is waar onze Zomerbollen van pas komen.

Veel van onze klanten weten al dat een goed gesnoeide dahlia u, van augustus tot de eerste vorst, tal van prachtige bloemen geeft. Dit seizoen hebben we weer een groot assortiment van 174 soorten, elk met een unieke kleur en bloemvorm. De meeste van hen zijn uitstekend om te snijden en je kunt gemakkelijk elke week een vaas mee vullen.

 

 

Planten en snoeien van dahlia's

  

Wanneer dahlia's goed worden verzorgd, zullen ze u belonen met het meest prachtige bloemenspectakel van het seizoen .
Het enige wat een dahlia nodig heeft is veel water, zo veel mogelijk zon en goed onderhoud. De basis is water en zon. Hoe meer ze krijgen hoe sneller ze groeien. Nou ja, niet overdrijven, ze moeten niet nat staan. Gebruik goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral op warme dagen .
Laten we beginnen met het planten van een dahlia knol. Wanneer u de knol ontvangt, kunt u zien dat de oude stam nog steeds op de knol zit. Graaf een gat en plaats de dahlia net onder het oppervlak. De oude stam moet onder net onder de oppervlakte zitten. Zorg ervoor dat de grond vochtig is en vochtig blijft.
Dahlia's zijn vorstgevoelig en moeten rond half mei worden geplant. Als u ze eerder plant of als er een late nachtvorst aankomt, moet u de knol te beschermen tegen vorst .
Zodra de knol gaat groeien, zal hij beginnen om een hoofdstam te maken. Sommige mensen laten hoofdstam groeien en wachten tot deze bloeit. Zij kennen echter niet het geheim voor een krachtige en bossig dahlia. Gebruik de volgende techniek: Wanneer de hoofdstam een hoogte bereikt van 30 cm,  snoei deze dan terug naar 5 cm . Het voelt niet goed, maar later zult u er profijt van hebben. Zodra de hoofdstam is gesnoeid zal de dahlia knol vier of vijf nieuwe stammen maken, die allemaal uitgroeien tot de normale hoogte en tal bloemen dragen.
Met deze techniek heeft u vijf keer meer bloemen dan met een enkele stam .

 

Kijk uit voor slakken. Ze houden van jonge dahlia's en eten ze helemaal op.

 

Tijdens het seizoen zult u zien dat een tak meestal uitloopt in drie knoppen. Een hoofdknop en twee zijknoppen. U kunt voor twee snoeimanieren kiezen: U kunt de hoofdknop snoeien, op deze manier wordt de energie naar de zijknoppen geleid en zuller er meer bloemen aan de dahlia groeien. De andere keuze is om de zijknoppen snijden. Nu zal de energie worden gereserveerd voor de grootste knop. De hoofdknop zal zich ontwikkelen tot een grote bloem. U krijgt dan minder bloemen, maar ze zijn wel groter.
 
Dahlia's zijn zeer geschikt om te snijden en met de bovenstaande techniek heeft u een grote opbrengst. Als u de bloemen aan de plant laat, vergeet dan niet om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. De plant zal sneller nieuwe knoppen maken wanneer de oude worden verwijderd.

 

 

Bezoek onze webshop!

 

Veel succes en vraag gerust om advies.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jacco van Brecht

 

Dahlia's

 

Crocus sativus - Saffraancrocus

 

Crocus sativus

 

 

Niet nieuw, maar zelfs al eeuwenoud is de Crocus sativus, ofwel de saffraancrocus. Deze herfstbloeiende crocus produceert drie gele meeldraden en drie rode stampers. Deze rode stampers worden in gedroogde vorm "het rode goud" genoemd, ofwel saffraan.

Het meest kostbare specerij ter wereld wordt al sinds de oudheid geteeld en komt eigenlijk niet in het wild voor. 

Saffraan wordt veel in de Mediterrane keuken als kleurstof gebruikt. Denk maar aan de gele rijst in de Spaanse paella. Gek genoeg geeft het rode saffraan een gele kleur af.

De smaak van saffraan is erg mystiek, waarbij de honinggeur goed te onderscheiden is. Vaak wordt saffraan in sauzen gebruikt bij visgerechten of in desserts.

Saffraan is kostbaar omdat de oogst erg arbeidsintensief is. De rode stampers worden met de hand geoogst en vervolgens gedroogd. Het gewichtsverlies is enorm, wel 80%. Voor één gram saffraan heeft men wel honderd bloemen nodig. Gelukkig is de hoeveelheid saffraan die nodig is in de keuken zo weinig dat men voor een saus aan de opbrengst van tien bloemen genoeg heeft.

De Crocus sativus wordt vooral in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika geteeld, omdat daar de omstandigheden perfect zijn. De bol verlangt naar droge (goed doorlatende) grond en hoge temperaturen. In Europa is dit het best na te bootsen door de bollen in een pot te planten en op een beschutte plaats in de volle zon te zetten. 

Tussen het grasachtige blad verschijnen al snel de prachtge paarse bloemen. U kunt nu zelf uw eigen saffraan oogsten.

Droog de stampers goed en bewaar deze luchtdicht en donker op kamertemperatuur.

Zoek op internet naar recepten met saffraan.

Onze saffraancrocussen zijn vanaf augustus leverbaar. Wij raden onze klanten aan de bollen zo snel mogelijk te planten. Indien u de Crocus sativus meebestelt, selecteer dan in het adresmenu "levering op het juiste plantmoment".